Værd at vide inden du køber​

Hund​

Det er fantastisk at have hund! Så er det sagt. Men det er også krævende, så det er vigtigt at tænke det godt igennem inden man anskaffer sig en hund. Hunde kræver meget tid, omsorg, motion og mental aktivering - nogle racer mere end andre.​ Der er derfor MANGE ting at forholde sig til. 

Vi har forsøgt at sammenfatte en top 10 over de vigtigste punkter, som du kan gennemgå derhjemme, for at se om du er klar til det ansvar der følger med, når man anskaffer sig menneskets bedste ven.​​

1) Hvorfor vil du anskaffe dig en hund?

Det kan være fornuftigt, at tænke over om man køber en hund af de "rigtige" årsager. Det er sjældent en god idé at købe en hund ud af medlidenhed, fx udelukkende for at "redde" den fra et dårligt sted. Det er heller ikke en god idé, at købe en hund til sine børn, med mindre man selv er ligeså investeret og er klar til mindst 12 års dedikation, hvis børnene mister interessen.

Har man derimod ønsket sig en hund længe, har mistet en tidligere hund og er klar til en ny, eller føler sig ensom og har brug for en loyal ven som man kan bruge sin tid med, kan der være god grund til at få en hund.​

2) Har du økonomi til at have en hund?

"Det er dyrt at have dyr". Man hører sætningen igen og igen. Og der ER noget sandhed i det, for foder, legetøj, seler, sygeforsikring, hundetræning og ja - dyrlægeregninger, koster alt sammen penge. Man bør derfor overveje om man har råd til at have en hund, samt at visse racer koster mere "i drift" end andre.

Store racer æder mere end små, flere racer skal have klippet deres pels flere gange om året, og visse racer er oftere syge end andre. Nogle hunde er dermed også dyrere at forsikre end andre. Men har man råd, vil mange hundeejere nok skrive under på, at de er alle pengene værd.​

3) Forventer du en livsændrende begivenhed indenfor nær fremtid?

Hvis der er en sandsynlighed for, at du skal flytte indenfor de nærmeste år, og det er usikkert om man må/kan have hunden med, eller der fx er en baby på vej, kan det være værd at overveje om timingen er god. Det kan være frustrerende, men en stor fordel for hunden, at væbne sig med tålmodighed og vente til tiden er den rigtige.

4) Har du tid til at have en hund?

En hund kræver meget tid, særligt de første par år af dens levetid. Har du et arbejde hvor du er væk hjemmefra i lang tid af gangen, og ikke kan have hunden med, bør du derfor overveje, om du kan tilbyde gode livsvilkår for din hund.

Der skal påregnes minimum 3 lufteture om dagen, og derudover kræves en del planlægning. Man kan fx ikke bare tage ud og få en fyraftensøl direkte efter arbejde med kollegaerne, når hunden har været alene hele dagen. Men har du tiden og lysten til at bruge den med din hund, kan I få mange gode timer sammen hver dag.​

5) Hvad har du af pasningsmuligheder?

Hvad gør du når du skal på ferie? Eller hvis du bliver syg og i en periode ikke kan passe din hund? Det er smart, at have undersøgt på forhånd, om man har familie, venner, naboer eller lignende, som kan passe hunden engang imellem. Et godt hundenetværk er guld værd!

Det er også muligt, at få hunden passet i en kennel eller hundepension mod betaling, men disse skal ofte bookes i god tid.

Alternativt kan man tage sin hund med på ferie, men her er det vigtigt, at man undersøger hvad der er af lovkrav i de forskellige lande. Læs evt. mere om krav til rejse med hund her

6) Skal du købe en voksen hund, eller en hvalp?

Der er fordele og ulemper ved begge dele. En hvalp kræver mere tid og træning i starten, og man kan ikke vide med sikkerhed hvordan hunden bliver som voksen. Til gengæld er man med til at præge den fra start og det er bl.a. her man skal lære den at være alene hjemme, ikke at bide i bukseben, og at går pænt i snor og komme når man kalder. 

Køber man en voksen hund kender man formentlig dens personlighed på forhånd. Den kan så omvendt have nogle vaner og oplevelser med i bagagen, afhængigt af hvor den kommer fra, og man har den muligvis ikke i ligeså lang tid (særligt, hvis det er en ældre hund).​

7) Hvilken race passer til din livsstil?

Hvilken hund skal jeg vælge? Det er ofte det HELT store spørgsmål, og det kunne vi skrive mange sider om. Det vigtigste er, at forsøge at undgå at købe med øjnene, lægge følelserne på hylden for en stund, og overveje hvad man som ejer kan tilbyde hunden.

Hvilken livsstil har man og hvordan vil en hund passe ind i den? Hvilken størrelsen har den som voksen? Hvilket aktivitetsniveau og temperament har den typisk (jagthund, hyrdehund, terrier, selskabshund)? Hvor meget pelspleje kræver den? Og ikke mindst, er det en race som er særligt disponeret for udvikling af sygdom?

Læs evt. mere her om de forskellige hunderacer i Danmark her

8) Skal det være en tæve eller en hanhund?

Tag ikke fejl, vi elsker både hanhunde og tæver! Men ligeså vel som begge kan have hver deres fordele, kan de også have deres ulemper. Med hanhunde skal man være forberedt på en lidt større og stærkere hund, som kan udvikle uønsket hormonel adfærd i form af strinten, "humping", stikken af, hanhund-til-hanhund aggressivitet osv.

Tæver kan ligeledes have hormonel adfærd, som oftest er knyttet til deres løbetid. Tæver går i løbetid ca. 2 gange om året og varer i gennemsnit ca. 3 uger hver gang. I denne periode bløder hunden fra skeden og bør ikke gå løs i hundeskoven pga. risiko for uønsket drægtighed ved parring. I flere måneder efter, kan visse hunde få en påvirkning af deres humør, appetit og aktivitetsniveau, og nogle af dem bliver sågar falsk drægtige.

I nogle tilfælde vil ovenstående udfordringer afhjælpes ved at lade sin hund kastrere/sterilisere. Der er ligeledes fordele og ulemper ved dette, og derfor er vores anbefaling altid individbaseret. Læs evt. mere her

9) Hvor skal jeg købe min hund?

Der findes i dag mange forskellige steder man kan tage hen, for at lede efter sin nye bedste ven. Såkaldte "stueopdræt" foregår oftest hjemme hos en familie, som har valgt at få et kuld hvalpe eller to på deres egen hund. Disse hvalpe har derfor ofte været en del af familien fra dag ét, hvilket kan betyde at hvalpen er godt socialiseret med både hunde og mennesker. Der er dog ingen kontrol af disse mindre steder, og det varierer meget hvor grundige ejerne til tæven har undersøgt forældredyrenes sundhed og sind på forhånd.

Køber man til gengæld en hund fra en registreret avler, er disse oftest omfattet af Fødevarestyrelsens "hundesmileyordning", som fører tilsyn med at dyrene behandles forsvarligt. Der er desuden ofte krav til dyrlægeundersøgelser, røntgenoptagelser og evt. genetiske tests. Der findes også opdrætter som ikke er omfattet af hundesmileyordningen, men som stadig er "DKK-uddannede" (Dansk Kennel Klub). Det betyder, at de har været på et kursus i forsvarlig avl, og at DKK fører tilsyn med dem.

Der er også mulighed for at købe en hund fra et af de danske internater, som fx Dyrenes Beskyttelse eller Dyreværnet. Her gennemgår man som potentiel ejer en længere proces, for at undersøge om der er et godt match med en af deres hunde, da flere af dem har en fortid og dermed nogle særlige hensyn der skal tages.

Man skal være forsigtig med at købe en hund over nettet, ligesom der er visse forholdsregler man bør tage, hvis man køber en hund fra udlandet. Du kan evt. læse mere her, hvis du vil vide mere om de ting du skal være særligt opmærksom på, for at undgå at købe en ulovligt importeret hvalp, og/eller en hvalp fra en hvalpefabrik.​

10) Lovkrav til hold af hund

Der er i Danmark flere regler som skal overholdes, når man anskaffer sig en hund. Hvalpen skal bl.a. være chippet og registreret i Dansk Hunderegister inden den fylder 8 uger, og der skal tegnes en ansvarsforsikring ved overtagelse af hunden, således der kan udbetales erstatning såfremt hunden påfører andre mennesker (eller deres ting) skade.

Desuden skal alle hunde bære hundetegn med ejers fulde navn og adresse på halsbånd eller sele, når de er udenfor matriklen. Ønsker du at vide mere, kan du læse Bekendtgørelse af lov om hunde her

Dette siger vores kunder

Se hvad andre siger om os:

"I trygge hænder"

Fantastisk klinik med god og kompetent service - de bringer det det professionelle med det personlige ind i behandlingerne og man føler sig i gode trygge hænder

Cecilie Clante

"Super behandling"

Super kompetent behandling af min hund med Water/Swimmer's Tail. Hund fik både kiropraktik og akupunktur og havde det markant bedre allerede umiddelbart efter.

Sølvi Degnegaard

"Kan varmt anbefales..."

Omhyggelige, imødekommende, dygtige og ikke mindst virkelige gode til at håndtere dyrene så de føler sig trygge. Jeg kan varmt anbefalede klinikken.

Erica Magnusson

Se flere anmeldelser på Facebook​

Følg os på de sociale medier og hold dig opdateret

Vi deler løbende opslag på Facebook og Instagram med aktuel information, samt deler små øjeblikke fra vores hverdag​​

Ønsker du at kontakte os?

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58, ​2950 Vedbæk

Klik her for rutevejledning

CVR: 35031510

Kontaktoplysninger

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk


​Vi bestræber os på at svare mails indenfor 1-2 hverdage. Vi anbefaler dog kontakt via telefon for bookinger, eller ved spørgsmål af mere akut karakter

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Helligdage: lukket