​Kontakt din dyreklinik

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk

Udenfor åbningstiderne henviser vi ved akut behov for dyrlægehjælp til Københavns Dyrehospital: ​36 17 57 11

​Telefon: 38 41 40 40

ÅBNINGSTIDER

Mandag:

Tirsdag:

Onsdag:

Torsdag:

Fredag:

08.00 - 17.00

08.00 - 17.00

08.00 - 17.00

08.00 - 17.00

08.00 - 17.00

​Skovflåt hos hund og kat – Flåtbårne sygdomme hos hund og kat

Skovflåten (ixodes ricinus) kaldes ofte i daglig tale en tæge. Skovflåten er en blodsugende mide der har råvildt som hovedvært, men kan leve af blod fra alle varmblodede dyr. Det tager op til 4 år for en flåt at gennemgå sin livscyklus fra æg til voksen.

Vi møder skovflåten fra omkring marts til november i skov og mark. Den er dog aktiv ned til 5 grader og kan derfor også mødes i vintermånederne hvis ikke vi har frostvejr. Den lever i bevoksningen hvor den kravler op i højt græs og lignende og venter på der kommer nogen forbi som den kan bide sig fast på. Når den har bidt sig fast suger den blod mens den samtidig udskiller den et stof der gør at blodet fra såret ikke størkner.

En skovflåt er en parasit der selv kan være inficeret med forskellige sygdomme. De flåter vi ser i Danmark kan være mellemvært for følgende sygdomme og bliver således ikke selv syg, men fører den sygdomsfremkaldende organisme videre til sit offer. De sygdomme der er relevante at nævne her er: Borrelia, Anaplasmose, og TBE (smitsom hjernehindebetændelse).

Borreliose er en sygdom forårsaget af bakterier af Borrelia slægten. Borrelia overføres typisk først 24-48 timer efter en tæge har bidt sig fast, hvorfor det altid er en god ide at fjerne tæger så hurtigt som muligt. Hvis en hund smittes med borrelia ses symptomerne tidligst en måned efter at flåten har bidt, og viser sig typisk som feber, sløvhed og ømme led. Ca. 5 % af hunde som er smittet med borrelia bliver syge, resten bekæmper bakterien uden at blive syge.

Inden for det seneste år er der udviklet en vaccine til hund mod borrelia. Vaccinen indeholder de hyppigste 3 borreliastammer i Europa. Før en vaccine bør man tage en blodprøve og teste om dyret har været i kontakt med borrelia. Vaccinen gives bedst i vinter månederne og skal gives 2 gange med 3 ugers mellemrum. Derefter 1 gang årligt. Den må ikke gives sammen med andre vacciner og kan derfor ikke gives samtidig med den årlige vaccine og sundhedseftersyn. Vaccinen dækker kun borrelia og ikke de andre flåtbårne sygdomme. Derfor er det stadig vigtigt at beskytte hunden mod at få flåter.

Anaplasma er en lille parasit der giver infektion. Infektionen kan overføres på mindre end 24 timer når flåten har bidt sig fast. Ofte forløber en infektion uden at hunden bliver syg. Hvis en hund udvikler sygdom er symptomerne ofte nedtrykthed, feber, vægttab, dårlig appetit og små blødninger i huden. I mere alvorlige tilfælde kan der også ses opkast, diarre, øjenproblemer, ledproblemer og neurologiske symptomer. Sygdommen ses meget sjældent hos kat

TBE (Tick Borne Encephalitis) er en sygdom forårsaget af et virus som dyret inficeres med via en flåt. Hvis hunden bliver syg ses de første symptomer efter 3-4 dage. Ligesom ved de tre foregående sygdomme kan et dyr godt blive smittet uden at udvikle sygdommen. Symptomer på TBE hos hunde kan være sløvhed, nedsat appetit, lammelser, slingerhed og kramper. Nogle patienter kommer sig helt efter nogle uger, mens andre dør i løbet af nogle dage trods behandling. Sygdommen kan også blive kronisk, hvor patienter først er i bedring men senere får tilbagefald.

Hunde som rejser sydpå kan via den brune flåt som findes under varmere himmelstrøg desuden blive inficeret med ehrlichia. Symptomerne ligner dem som anaplasma giver.

Hvis man har mistanke om at ens hund eller kat er blevet syg efter kontakt med skovflåter kan dyrlægen ved hjælp af en eller flere blodprøver finde ud af om dyret er smittet og sætte nødvendig behandling i gang.

Det bedste man kan gøre for sin hund og kat er at mindske flåtangreb mest muligt. Man kan vælge at give forebyggende behandling mod flåtangreb. Der findes flere præparater til dette, og det er vigtigt at understrege at en del af de præparater der findes til forebyggende flåtbehandling hos hund er giftige for katte! Spørg din dyrlæge til råds om hvad der passer bedst til dit dyr.

En anden mulighed er at gennemgå dyret dagligt for flåter og fjerne dem med en flåttang hvis man ser nogle på dyret. Disse tænger findes i flere versioner og fås bl.a. hos dyrlægen.

​​

​4.8 stjerner ud af 5 baseret på 13 anmeldelser på Facebook

Vores telefon er åben i hverdage:

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

08.00 - 17.00
​08.00 - 17.00
​08.00 - 17.00
​08.00 - 17.00
​08.00 - 17.00

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58
​2950 Vedbæk


​​​Telefon: 38 41 40 40

​​​CVR: 35031510​​
​E-mail: info@troroddyreklinik.dk