Rigtig glædelig jul og godt nytår til hunden og katten.
Vi nærmer os med hastige skridt jul og nytår. Ved disse dejlige højtider er det vigtigt at sørge for, at også hunden og katten får gode oplevelse og derfor, er der nogle hensyn vi kan tage overfor vores dyr.
Først og fremmest er det vigtigt at huske, at hunde og katte ikke kan tåle de fleste af de godter, vi hygger os med i julen. Specielt chokolade, rosiner og nogle typer nødder er direkte livsfarlige for dem. Og vær også opmærksom på, at der i en lille småkage hurtigt er næsten kalorier nok til en hel dag for en lille hund!
I julen får vi ekstra god mad. Megen af den mad er fed mad og især hunde kan ikke tåle fed mad. Vi dyrlæger ser tit hunde med meget ondt i maven, eller i værste tilfælde bugspytkirtelbetændelse, i juletiden fordi deres familie har villet være gode ved dem og give dem rester af julemaden.
I stedet kan lidt ekstra til hunden i julen være et ekstra oksehudsben eller lidt ekstra af de godbidder hunden får til hverdag, men ikke rester fra middags eller frokostbordet.
Det er også vigtigt at huske at sikre at fuglenes vintermad ikke ender i hundens mave. Især fuglekugler og lignende har et meget højt fedtindhold og kan gøre hunde meget alvorligt syge!
Vi har også smukke dekorationer i huset for at lysne op i ventermørket. Husk på at mange planter er giftige for kæledyr og især katte kan godt finde på at nippe lidt til planter for at undersøge dem. Vær derfor opmærksom på at en del planter inkl. julestjerner ikke bør være tilgængelige for katte.
Hvalpe og unghunde har en større tendens til at smage lidt på nisser og andre pyntegenstande, der så kan komme til at sidde fast i deres tarmsystem og i værste fald give sår dernede. Placer derfor altid dekorationer så højt oppe at hunden ikke kan nå dem.Skulle hunden komme til at spise noget af ovenstående, kontakt da dyrlægen med det samme da man så kan nå at få hunden til at kaste op og således undgå alvorlige problemer.
Både hunde(hvalpe især) og katte kan finde juletræet yderst interessant. Julepynt er ikke hunde og katte legetøj og kan være farligt for dyrene. Katte som synes at de skal op i toppen af træet bør holdes ude af rummet med juletræet, og alle dyr bør være ude af rummet når træet er tændt.
Nytårsaften og i de dage op til hvor der skydes fyrværkeri af skal vi passe ekstra godt på at hunde og katte dels ikke kommer til skade og dels ikke bliver bange. Hvis en hund eller kat ser fyrværkeri som er antændt og som de prøver at fange kan de komme alvorligt til skade. Derudover kan den megen larm ved fyrværkeri gøre dem utrygge eller skræmte.
Mange hunde og katte er angste for fyrværkeri. Både hundene og kattene kan få fodertilskud som kan hjælpe på angsten.
Den type tilskud startes i december og de hunde som har brug for stærkere hjælp kan få angstdæmpende medicin selve nytårsaften. Det er receptmedicin så det skal man have hos sin dyrlæge som kender hunden og ved hvad den skal have og i hvilke doser. Brug ikke menneskemedicin og lån ikke piller som naboen har fået til sin hund. Det kan være farligt for hunden!
Husk at lufte hunden i god til inden det bliver mørkt, og luft den kun i snor.
Selv den mest nervefaste hund kan blive bange for et kanonslag der går af lige ved siden af den. Undgå at lukke hunden ud i timerne omkring midnat. Hundene kan med fordel være i et rum hvor man kan trække gardinerne for og hvor en cd afspiller med stille musik kan dæmpe lydene udefra. Hunde bør ikke være alene hjemme nytårsaften, så hvis man skal ud bør man tage hunden med sig eller lade den blive passet på en hundepension. Man skal dog være opmærksom på at mange hundepensioner hurtigt er booket op nytårsaften, så man skal bestille plads i god tid. Har man en hund der er meget bange for nytårsløjerne og bor man midt inde i byen, kan man også overveje at få hunden passet i en pension der ligger ude på landet.
En rigtig god ide til at hjælpe kattene er at rydde nederste hylde i et skab i et værelse som katten er tryg i. Vælg et rum hvor gardiner eller andet kan give mørkelægning, og spil evt. noget rolig musik.
Læg et velkendt tæppe, soveunderlag, lidt mad og en skål vand ind i ”hulen” og husk at sørge for at skabsdøren ikke kan lukkes i mens katten bruger stedet som tryg hule. Hold katten inde fra om morgenen/formiddagen d. 31/12 og indtil fyrværkeriet er stoppet.
Husk også at bordbomber kan gøre dyrene lige så bange som fyrværkeriet udenfor! Luk derfor dyrene ud af stuen når der skydes.
Rigtig glædelig jul og godt nytår til alle ønskes af Camilla og Jette Hagedorn, Trørød Dyreklinik.