Værd at vide inden du køber​

Hamster​

En hamster er et hyggeligt lille kæledyr, som kan blive meget tam med den rette tilgang. For at hamsteren trives, er der dog nogle ting man skal være klar over på forhånd. Derfor har vi lavet en top 10 over de vigtigste overvejelser man bør have inden man anskaffer sig en hamster.​

1) Hvorfor vil du anskaffe dig en hamster?

En hamster lever i gennemsnit i ca. 2 år og er det man kalder skumringsdyr - dvs. at de er vågne om morgenen om aftenen og sover det meste af dagen. De er bestemt ikke aggressive fra naturens side, men kan forsvare sig hvis de føler sig truet. Nogle arter er mere territorielle end andre, og det er dermed mere sandsynligt at der kan ske episoder, hvor disse bider fra sig. Hamstere er ofte så små, at de er svære for mindre børn at håndtere. Enten holder børnene for stramt og klemmer hamsteren, eller for løst hvormed der er risiko for at de taber den. Det er derfor vigtigt, at man som forælder laver en ærlig vurdering af om ens børn er gamle nok til at håndtere sådan et lille væsen. Ønsker man et kæledyr til mindre børn, anbefaler vi som udgangspunkt marsvin, læs evt. mere her. Håndterer man sin hamster korrekt, kan den dog blive utroligt tam. Til unge og voksne kan hamsteren derfor være et skønt kæledyr. Læs evt. mere om hvordan man bedst gør sin hamster tam her.

2) Har du økonomi til at have en hamster?

Hamstere er ikke dyre at indkøbe i sig selv. Dog skal der også medregnes økonomi til et bur og diverse ting til indretning af dette, samt foder, bundmateriale, badesand og legetøj m.m. Man bør også sørge for, at man har mulighed for at tage hamsteren akut til dyrlægen, hvis den bliver syg. Da hamsteren er et byttedyr udviser den typisk først tegn på sygdom, når den er alvorligt syg. Her kan det nogle gange gå stærkt, og derfor skal man have taget stilling til hvad man gør, hvis hamsteren pludseligt bliver syg en lørdag aften.

3) Hvad har du af pasningsmuligheder?

Det er en god idé at overveje hvad du har af muligheder for pasning af din hamster, hvis du skal på ferie eller i en periode ikke har tid/mulighed for at passe den selv. Det er smart at alliere sig med familie, venner eller naboer, som kan komme hjem til dig og fodre, give vand, gøre rent i bur osv. Alternativt kan man have et lidt mindre bur, som hamsteren kan bo midlertidigt i, og som er nemmere at flytte hjem til andre, hvis ikke det er en mulighed at den kan passes i vante omgivelser.

4) Hvor mange hamstere skal du have?

En guldhamster er et solitært dyr, dvs. at det lever alene i naturen og kun mødes med andre hamstere i parringssæson. Dværghamstere lever i små kolonier, men er meget territorielle og "smider hinanden ud" af gruppen, hvis de bliver uvenner. Dette er ekstremt svært at imødekomme i fangenskab, hvor dyrene er tvunget sammen. Der opstår ofte slåskampe, som kan ende i død, hvis man holder mere end ét hamster i samme bur. Vi anbefaler derfor kun at have én hamster pr. bur. Undtagelsen er Roborovski dværghamsteren, som kan gå sammen to hunner fra samme kuld, hvis de er vant til det.

5) Hvor meget plads skal hamsteren have?

Vi anbefaler mindst 80 x 40 x 35 cm til guldhamster og 50 x 40 x 25 cm til dværghamster. Hamstere udnytter ikke flere etager særlig godt og risikerer, at falde ned fra broer og komme til skade. Derfor anbefaler vi et-plans-bure. Ønsker man mere end én hamster, skal man sørge for at have flere bure á minimumsmålene beskrevet ovenfor. Da hamsteren bør have et dybt bundlag at grave gange og huler i, anbefaler vi terrarier eller bure som minimum består af glas i nederste halvdel, se fx her.

6) Hvordan skal buret indrettes?

Bundlaget bør bestå af papirsgranulat (fx Boxo Comfort eller Carefresh), eller et naturmateriale (hemp, hørstrø, bøgeflis, majsstrøelse...), som ikke er for fint eller støvende, da det kan irriterer hamsterens luftveje. Vi fraråder derfor savsmul/spåner. Papirsprodukter er desuden ideelle at bruge, da de er bløde og ofte har bedre sugeevne og holder buret lugtfri i længere tid. Bundlaget skal være dybt nok til at hamsteren kan grave gange i det, som minimum i den ene ende af buret. Hamsteren bør også altid have adgang til bomuldsbælge, "nestbags", eller revet toiletpapir (ikke køkkenrulle), den kan bruge til at bygge rede/hule med. Hø frarådes, da det kan prikke hul på deres kindposer, og "hamstervat" frarådes da der er kvælningsrisiko hvis hamsteren æder det/tager det i kinderne.

Derudover anbefaler vi at man indretter buret med huse, tunneller osv. i træ eller kokos, ovenpå bundlaget. Der bør også være et "sandbad" med fint chinchilla-sand til at holde hamsterens pels ren. Det kan fx være en stor keramikskål, eller en boks med et hul som hamsteren kan gå ind og ud af. Foder kan gives i skåle, men kan også med fordel spredes ud i buret, som en form for stimulering af hamsteren. Vand skal altid være til rådighed, her anbefales en drikkeflaske. Da hamstere i naturen bevæger sig over store afstande, anbefales desuden et løbehjul for at holde dem aktiverede. Hjulet skal være stort nok, til at de ikke går med ryggen bøjet, hvilket kan føre til skader. For guldhamster gælder det, at hjulet bør være mindst 27 cm i diameter, for dværghamster gælder 17 cm diameter for liggende ("flying saucer") og 20 cm diameter for stående hjul. Hjul af træ larmer oftest mindre, men er sværere at rengøre.

Guldhamsteren foretrækker et mere åbent bur med god plads, mens dværghamstere elsker et "proppet" bur med legetøj og ting den kan undersøge. Vi anbefaler legetøj, som ikke er lavet af plastik, men gerne naturmaterialer eller pap. Man kan fjerne urin og afføring løbende i buret, da hamstere typisk har områder de gør det oftere i end andre. Bundmaterialet bør skiftes helt hver 4.-8. uge, hvor hele buret rengøres og evt. desinficeres med Rodalon og træting børstes af og evt. skoldes.​​

7) Hvad skal hamsteren have af foder?

En hamster skal have helt andet foder, end kaniner og marsvin der primært lever af græs (hø) og grønt. I naturen spiser hamsteren både insekter, planter og frø, og man bør derfor vælge et grundfoder med en relativt høj mængde protein (mindst 16%). Protein-indholdet skal ligeledes helst være animalsk. Foder fra producenten Versele-Laga er det eneste man kan få i Danmark, som lever op til dette. 

Andre typer ensartede foderpiller kan være af god kvalitet og på andre punkter opfylde hamsterens næringsbehov (Burgess Excel, Science Selective eller Mr. Johnson's), men her er det nødvendigt at fodre sin hamster med animalsk proteinholdigt tilskud, som fx melorme, fjordrejer eller kattefoder.

Andre snacks kan være visse grøntsager som fx broccoli, bønnespirer og peberfrugt, små mængder af kogt æg, jordnødder (gerne med skal), hundekiks m.m.

8) Hvilken art skal du vælge?

Der findes 5 arter af hamstere i Danmark. De varierer både i størrelse, pelslængde og farver, samt i væremåde og temperament.

De forskellige arter er syrisk guldhamster, vinterhvid dværghamster, Campbells dværghamster, Roborovskis dværghamster og kinesisk hamster. Derudover sælges ofte i dyrehandlere "sibiriske dværghamstere", som dog ikke er en art men kaldenavnet på en hybrid - dvs. et mix mellem to arter (vinterhvid dværghamster og Campbells). En hybrid er afkommet af to lignende arter, der normalt ikke ville mødes eller parre sig i naturen. 

De fleste kender nok til muldyret. Der kan desværre være en del sundhedsmæssige problemer med hybrider, hvorfor vi anbefaler

at holde sig til de renartede hamstere, læs evt. mere her.

9) Han eller hun, unge eller voksen?

Der er som udgangspunkt ikke den store forskel på køn og temperament blandt hamstere. Der er dog hamsterkyndige som mener, at hanner er mere rolige og hurtigere bliver tamme end hunnerne, mens hunnerne omvendt virker mere nysgerrige og aktive. Dette skulle i særdeleshed gælde for en guldhamster, og i mindre grad hos dværghamsterne. Pga. hamsterens korte levealder, kan det være en fordel at anskaffe sig en unge/relativt ung hamster. Det kan så til gengæld kræve mere tålmodighed, hvis man selv skal gøre hamsteren tam.

10) Hvor skal du købe din hamster?

Hvis du vil være sikker på at få en renartet hamster, anbefaler vi som udgangspunkt at du køber igennem en avler registreret i Dansk Hamsterforening, se oversigt her. Køber du privat anbefaler vi, at du kommer ud og ser forholdene dyrene lever under, sikrer dig at burene er rene og dyrene ser sunde og raske ud, og at forældredyrene som minimum er håndtamme. Unger kan godt være lidt sky når de er små, det er ikke forventeligt at disse allerede er tamme ved overtagelse.

Dette siger vores kunder

Se hvad andre siger om os:

"I trygge hænder"

Fantastisk klinik med god og kompetent service - de bringer det det professionelle med det personlige ind i behandlingerne og man føler sig i gode trygge hænder

Cecilie Clante

"Super behandling"

Super kompetent behandling af min hund med Water/Swimmer's Tail. Hund fik både kiropraktik og akupunktur og havde det markant bedre allerede umiddelbart efter.

Sølvi Degnegaard

"Kan varmt anbefales..."

Omhyggelige, imødekommende, dygtige og ikke mindst virkelige gode til at håndtere dyrene så de føler sig trygge. Jeg kan varmt anbefalede klinikken.

Erica Magnusson

Se flere anmeldelser på Facebook​

Følg os på de sociale medier og hold dig opdateret

Vi deler løbende opslag på Facebook og Instagram med aktuel information, samt deler små øjeblikke fra vores hverdag​​

Ønsker du at kontakte os?

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58, ​2950 Vedbæk

Klik her for rutevejledning

CVR: 35031510

Kontaktoplysninger

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk


​Vi bestræber os på at svare mails indenfor 1-2 hverdage. Vi anbefaler dog kontakt via telefon for bookinger, eller ved spørgsmål af mere akut karakter

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Helligdage: lukket