Værd at vide inden du køber​

Kanin​

Kaniner kan være helt fantastiske kæledyr! De er søde, bløde, kloge og nysgerrige af natur, og kan gøres tamme og tilvænnes nus og kæl på lige fod med en hund og en kat. Men det at holde kanin har ændret sig meget de seneste 10-20 år. Man ved meget mere i dag, om hvordan man tilgodeser kaninens behov bedst muligt. Der er derfor en hel del at forholde sig til inden man anskaffer sig en/flere kaniner. Læs gerne nedenfor vores top 10 over de vigtigste punkter, for at se om du er klar til livet med kanin.​

1) Hvorfor vil du anskaffe dig en kanin?

Mange køber en kanin i den tro, at de vil være et godt kæledyr til deres barn. Og det KAN en kanin sagtens være. Men kaniner er ikke nødvendigvis tamme fra de er små, og da de er byttedyr kræver de forsigtig håndtering for ikke at blive utrygge. Kaniner kan godt reagere "udad", hvis de bliver pressede, hvilket kan betyde bid/nap eller kradsen fordi de spræller. Kaniner bryder sig ikke om at blive løftet og tåler ikke at ligge på ryggen (de kan gå i en form for koma af stress, hvor de ligger helt stive af angst). Kaniner kræver desuden en del motion og aktivering, da de ellers nemt kommer til at kede sig og evt. udvikler uønsket adfærd pga. understimulering. Netop dette gør så omvendt også, at kaniner kan være utroligt sjove at lave ting med: de kan lære tricks ligesom hunde, og man kan bl.a. gå til kanin-hop med dem.

Og så er det vigtigt at vide, at kaniner kan blive 12-15 år gamle. Derfor skal det helst være fordi man som forældre også synes projekt kanin er hyggeligt, og har lyst til at tage sig godt af kaninen i 10+ år, da der er en vis risiko for at børnene med alderen mister interessen. Til mindre børn anbefaler vi derfor i stedet marsvin, som er mere rolige af natur og ikke kræver ligeså meget stimulering for at trives. Læs evt. mere om marsvin her.

2) Har du økonomi til at have en kanin?

Det er muligt, at en kanin ikke koster meget at anskaffe. I mange tilfælde får folk dem sågar gratis, fx fordi naboens to "hunkaniner" viste sig at være en han og en hun. Men kaniner har brug for foder af ordentlig kvalitet, hø, grøntsager, underlag til bur og evt. toilet, legetøj og ja - dyrlægeregninger. Kaniner bør tilses af en dyrlæge mindst 1 x årligt. Vi anbefaler årlig vaccination mod smitsomme og dødelige virussygdomme (Kaninpest og Kaningulsot type 1 og 2) af alle kaniner, men særligt kaniner som bor udenfor er i risiko for smitte. Ved at få foretaget et sundstjek hvert halve til hele år, kan man opdage evt. sygdom i et tidligere stadie. Da kaniner er byttedyr er de gode til at skjule sygdom og smerter, da de i naturens anses som en svaghed og gør dem mere udsatte overfor rovdyr. Visse racer har flere sundhedsmæssige problemer end andre, og visse sygdomme kræver regelmæssig behandling hos dyrlægen (fx ørebehandling og tandslibning). Man kan med fordel have en opsparing til sin kanin, skulle uheldet være ude, eller tegne en sygeforsikring.

3) Hvad har du af pasningsmuligheder?

Det er en god idé at tænke over hvad du har af muligheder for pasning af din(e) kanin(er), hvis du skal på ferie eller i en periode ikke har tid/mulighed for at passe dem selv. Det er smart at alliere sig med familie, venner eller naboer, som kan komme hjem til dig og fodre, give vand, gøre rent i base/bur, nusse osv. Det kan også være en mulighed at få kaninen passet i en pension eller på et "kaninhotel" mod betaling. 

Vi anbefaler dog som udgangspunkt, at kaninen får lov at blive i velkendte omgivelser, da de let kan stresse ved at blive fragtet et nyt sted hen. Kaniner er generelt lidt sarte og kan blive syge af at være stressede og bange.

4) Skal du have en eller flere kaniner?

Kaniner er sociale dyr og trives bedst i par eller en lille flok. Kaniner kan dog være svære at sammensætte, da de er territorielle. I naturen bor de i hver deres hule under jorden, og bruger oftest kun tid sammen udenfor denne. De skal derfor helst have hver deres bur/hule at gå ind i for at sove. Er kaninerne ikke vant til at gå sammen, skal man forvente en længere proces med at sammenføre dem. Dette kaldes populært for "bonding" og det kan I læse mere om her. Vi anbefaler altid at samtlige kaniner der går sammen er neutraliserede (kastrerede/steriliserede), selvom de er af samme køn. Dette er der flere årsager til, men en af dem er at deres hormonelle adfærd kan påvirke deres dynamik negativt og de fx kan begynde at angribe hinanden når de bliver kønsmodne. Hankaniner som ikke er kastrerede kan sågar slås til døden. Har man kaniner af forskelligt køn, anbefaler vi altid at lade begge kaniner neutralisere for at undgå unger. Der er desværre rigtig mange uønskede kaniner rundt omkring i Danmark, og man kan pludseligt stå med mange kaniner, da de kan få op til 14 unger af gangen og hunkaninen kan blive drægtig igen umiddelbart efter fødslen. Vælger man kun at have én kanin, skal man sørge for at have nok tid til at være sammen med kaninen, så dens sociale behov opfyldes og den aktiveres nok. En tommelfingerregel er mindst 2 timer om dagen.

5) Hvor meget plads skal kaninen have?

En kanin er skabt til at løbe og grave, hoppe og springe, ikke til at være lukket inde i et bur. Ønsker man at have kanin indenfor, anbefaler vi en "base" hvor kaninen har et bur/hule at gå ind og sove i, en toiletbakke den kan benytte, men ellers adgang til hele eller det meste af huset. Kaniner er meget renlige dyr og kan lære at bruge bakke, ligesom katte. Det er dog markant nemmere, når de er steriliserede, da deres instinkt for at markere territorie med urin/afføring mindskes. Det kan dog være en god idé at "kaninsikre" sit hjem, dvs. fjerne ledninger og giftige planter i kaninhøjde, da kaniner har en forkærlighed for at gnave i ting, særligt hvis de keder sig. En gravekasse med sand kan også være med til at stimulere kaninens naturlige behov. Få inspiration til indretning af et god indendørs kaninliv her

Ønsker man at holde kanin udendørs er dette også en mulighed. Her anbefaler vi et solidt bur, som kan isoleres til vinteren, og som opsættes et sted hvor det står i læ. Hertil skal der være adgang til et større areal, fx en løbegård eller en voliere. Der er ingen lovkrav til størrelsen, men Dyrenes Beskyttelse anbefaler mindst 9 m2 (dette øges med 1/3 pr. ekstra kanin). Der skal være mulighed for skygge, ly og læ i løbegården. Det kan være smart at grave fliser eller net ned under jorden i løbegården, så kaninen ikke kan grave sig ud og rovdyr ikke kan grave sig ind. Man skal være opmærksom på at kaniner ikke tåler at blive flyttet frem og tilbage fra indendørs til udendørs, når temperaturforskellen bliver større end 10 grader.

6) Hvad skal kaninen have af foder?

Mindst 80% af kaninens kost skal bestå af groft græs/frisk hø af god kvalitet. Det er meget vigtigt for kaninens fordøjelse at få et højt antal fibre, samt for at slide dens tænder som vokser hele livet. Hertil kan suppleres med ensartede foderpiller, som en form for vitamintilskud (fx Burgess Excel, Science Selective, eller Mr. Johnson's). 

Foderblandinger og såkaldt "müsli-foder" frarådes, da kaniner typisk vil udvælge de mest "lækre" ting og lade resten ligge. Kaniner har en sød tand og vil altid prioritere "slik" fremfor det foder de rent faktisk har godt af, og dermed risikerer de nemt at blive overvægtige og få diverse sygdomme som følge af dette, hvis ikke man "med hård hånd" styrer hvad de får at tilbudt at spise. Ved siden af græs/hø og foderpiller, kan der gives usprøjtede, vaskede ukrudtsplanter, mælkebøtter, skvalderkål, toppen af gulerødder, krydderurter, grove grøntsager og lignende. Gulerødder, frugt og nødder bør kun gives i små mængder som snacks, pga. det høje sukker- og fedtindhold. Læs evt. mere om hvilke typer grønt der er gode og mindre gode her

Det anbefales desuden at der altid er adgang til frisk vand i en skål, da studier har vist at kaniner ikke får nok væske ved at bruge drikkeflaske. Om vinteren skal man skifte vandet ofte, hvis det fryser til is. Salt- og kalksten blev tidligere solgt i alle dyrehandlere som et must til kaniner, for at slide på deres tænder. I sandhed slider det ikke ret meget på dem og så risikerer kaninerne at få problemer med blære og nyrer pga. det høje indhold mineraler. Derfor frarådes dette kraftigt. Brug i stedet friske grene fra hassel, eller frugttræer (med undtagelse af stenfrugttræer, da disse kan indeholder et stof i barken som er giftigt for kaniner), til at slide kaninens fortænder. Til kindtænderne er det mest effektive groft græs eller hø af god kvalitet.

7) Hvilken race skal du vælge?

Der findes mange forskellige kaninracer, som varierer i størrelse, pelstype, farve og øreanatomi (stritører eller hængeører). De varierer også i temperament: ofte er de tungere racer (fx fransk/engelsk vædder og belgisk kæmpe) mere børnevenlige, da de er rolige af natur og pga. deres størrelse ikke inviterer ligeså meget til at blive løftet på. De små dværgracer som fx hermelin er typisk mere sky og energiske. Man skal desuden være opmærksom på, at kaniner med hængeører og korte snuder oftere har har problemer med hhv. ører og tænder. I nogle tilfælde vil dette betyde regelmæssige dyrlægebesøg resten af kaninens liv.

8) Skal det være en unge eller en voksen?

Der kan være fordele og ulemper ved begge dele. Unge kaniner kan være svære at vurdere i forhold til deres personlighed, da de kan gennemgå en stor forandring når de bliver kønsmodne, teenagere og senere voksne. Hvis ungen ikke kommer fra et sted hvor den er vant til at være i hænder, skal man desuden regne med at skulle bruge noget tid på at gøre den tam. Til gengæld kan man jo så være med til at præge dem fra starten, om samtidig vide alt hvad de har oplevet og været udsat for gennem livet.

Anskaffer man sig en voksen kanin kender man formentlig allerede dens temperament, og den skal ikke igennem processen fra unge til voksen, hvor hormonerne drøner rundt i kroppen. Nogle voksne kaniner kan dog have haft dårlige oplevelser tidligere, som man skal kunne tage hensyn til som ny ejer.

9) Skal det være en han- eller en hunkanin?

Hankaniner er ofte roligere end hunkaniner, uanset om de er kastrerede eller ej. Bliver de ikke kastreret, vil de dog ofte begynde at udvise hormonbetinget adfærd når de bliver kønsmodne, såsom strinten med urin, dunken i jorden med bagpoterne, løben rundt om ben og evt. nappe i bukser osv., som kan være problematisk, særligt hvis de bor indenfor.

Hunkaniner kan være mere aktive og dominerende end hankaniner. De har også ofte et større behov for at grave og lave huler, hvorfor de kræver mere stimulering for ikke at grave i dine møbler, eller grave sig ud af deres indhegning. Bliver de ikke steriliserede kan de desuden blive "falsk drægtige", også selvom de ikke går sammen med andre kaniner. Her kan de begynde udvise beskyttende adfærd overfor fx deres mad, blive territorielle overfor bestemte områder, begynde at plukke deres pels og bygge rede, og kan endda udvikle mælk i brysterne og deraf få brystbetændelse.

Får man kastreret/steriliseret sin kanin (uanset køn) inden disse hormonbetingede personlighedstræk optræder, er der større sandsynlighed for at undgå uønsket adfærd og dårlige vaner i fremtiden.

10) Hvor skal jeg købe min kanin?

Der findes rigtig mange søde, voksne kaniner og unger på internater rundt omkring i landet, som søger et nyt hjem. Her er de oftest tjekket af dyrlæge, og personalet vil kende til de enkelte kaniners personlighed og behov, og være behjælpelige med at finde det rette match til jer. Man kan også opsøge en kaninavler og anskaffe sig en raceren unge, eller voksen som ikke længere anvendes i avlen, eller købe gennem privat opdræt af kæledyrskaniner (ikke renracede). Vi anbefaler dog kun at købe kaniner fra ansvarlige voksne, som har gode forhold til deres dyr.

Undersøg derfor altid hvordan kaninernes levevilkår er hos sælger, inden du køber fra dem.

Dette siger vores kunder

Se hvad andre siger om os:

"I trygge hænder"

Fantastisk klinik med god og kompetent service - de bringer det det professionelle med det personlige ind i behandlingerne og man føler sig i gode trygge hænder

Cecilie Clante

"Super behandling"

Super kompetent behandling af min hund med Water/Swimmer's Tail. Hund fik både kiropraktik og akupunktur og havde det markant bedre allerede umiddelbart efter.

Sølvi Degnegaard

"Kan varmt anbefales..."

Omhyggelige, imødekommende, dygtige og ikke mindst virkelige gode til at håndtere dyrene så de føler sig trygge. Jeg kan varmt anbefalede klinikken.

Erica Magnusson

Se flere anmeldelser på Facebook​

Følg os på de sociale medier og hold dig opdateret

Vi deler løbende opslag på Facebook og Instagram med aktuel information, samt deler små øjeblikke fra vores hverdag​​

Ønsker du at kontakte os?

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58, ​2950 Vedbæk

Klik her for rutevejledning

CVR: 35031510

Kontaktoplysninger

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk


​Vi bestræber os på at svare mails indenfor 1-2 hverdage. Vi anbefaler dog kontakt via telefon for bookinger, eller ved spørgsmål af mere akut karakter

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Helligdage: lukket