Værd at vide inden du køber​

Marsvin​

Marsvin er skønne små væsner, som kan være med til at give liv og glæde i et hjem. Der er dog flere ting man bør forholde sig til inden man vælger at anskaffe sig marsvin. Der er sket et stor udvikling i hvordan man holder marsvin på en forsvarlig måde. Vi har lavet en top 10 liste nedenfor med de vigtigste punkter, se nedenfor.​

1) Hvorfor vil du anskaffe dig et marsvin?

Marsvin kan være rigtig gode kæledyr for børn. Særligt som førstegangskæledyr for lidt mindre børn, kan marsvin være et godt match. De er ofte milde i temperamentet, relativt nemme at gøre tamme, og kræver ikke nær så meget opmærksomhed fra børnene, som andre dyr, så længe de har mindst et andet marsvins selskab. De er ofte glade så længe de har et stort, rent bur med god indretning (se længere nede på listen), artsfæller og mad. Og så er marsvin sjove at være omkring, da de siger en masse lyde. Disse egenskaber gør dem jo egentlig til gode kæledyr for alle aldre, og som forælder skal man også være indstillet på at overtage ansvaret, hvis børnene mister interessen, da marsvin sagtens kan blive 5-8 år gamle.

2) Har du økonomi til at have marsvin?

Marsvin er sjældent specielt dyre at købe. Men marsvin har brug for foder af ordentlig kvalitet, hø, grøntsager, underlag til bur, huler, hængekøjer, legetøj og ja - dyrlægeregninger. Vi anbefaler at marsvin tilses af en dyrlæge 1-2 gange årligt. Ved at få foretaget et sundstjek ca. hvert halve år, kan man opdage evt. sygdom i et tidligere stadie. Da marsvin er byttedyr er de gode til at skjule sygdom og smerter, da de i naturens anses som en svaghed og gør dem mere udsatte overfor rovdyr. Man kan med fordel have en opsparing til sine marsvin, skulle uheldet være ude, eller tegne en sygeforsikring.

3) Hvad har du af pasningsmuligheder?

Det er en god idé at overveje hvad du har af muligheder for pasning af dine marsvin, hvis du skal på ferie eller i en periode ikke har tid/mulighed for at passe dem selv. Det er smart at alliere sig med familie, venner eller naboer, som kan komme hjem til dig og fodre, give vand, gøre rent i bur, nusse osv. Alternativt kan man have et lidt mindre bur, som marsvinene kan bo midlertidigt i, og som er nemmere at flytte hjem til andre, hvis ikke det er en mulighed at marsvinene kan passes i vante omgivelser.

4) Hvor mange marsvin skal du have?

Marsvin er ekstremt sociale og trives KUN i flok. I flere lande er det endda ulovligt kun at have ét marsvin. Man bør derfor altid have mindst 2 ad gangen. Har man to og den ene dør, bør man anskaffe sig et nyt marsvin hurtigst muligt, eller finde et nyt hjem til det marsvin der nu er alene, hvis ikke man ønsker at fortsætte med at holde marsvin. Har man købt et marsvin fra en avler, kan man nogle gange lave en aftale om, at de vil tage marsvinet tilbage, skulle det blive alene en dag.

5) Hvor meget plads skal marsvinene bruge?

Marsvin tåler ikke for lave eller høje temperaturer, og egner sig ikke til at bo udenfor i det danske klima - med mindre de bor indeni et isoleret skur med varme på om vinteren. Det bedste for dem er, at bo i stort et-plansbur indenfor, et sted hvor der ikke er træk eller for meget trafik og støj. Da marsvin kan være aktive på alle tidspunkter af døgnet, skal I også tænke over, at placering af buret i et soveværelse muligvis ikke er den bedste løsning. Der findes ingen lovkrav til burstørrelse, men vi anbefaler at man som minimum har et bur på 120 x 60 cm til 2 marsvin, og at denne størrelse øges med 25% for hvert ekstra marsvin. De mest optimale bure er aflange med åbent tag og sider på mindst 40 cm, så de ikke kan hoppe ud. Buret bør stå hævet over gulvet, som fx ovenpå et lavt møbel, eller med ben på. Mange marsvineenthusiaster bygger bure selv, vi foreslår noget i denne stil, som også kan købes færdiglavede her.

6) Hvordan skal buret indrettes?

Et velindrettet marsvinebur er afgørende for dine marsvins trivsel og velvære. Udover tilstrækkelig plads til at bevæge sig frit og udforske deres omgivelser, er det vigtigt med elementer til at stimulerer deres naturlige adfærd og holde dem aktive og underholdt. Det kan være forskelligt legetøj, tunneller og lignende. Huler/huse de kan gemme sig og sove i er essentielle, og man bør have mindst ét hus pr. marsvin, som bør have mindst 2 indgange/udgange, så marsvinene let kan komme væk fra hinanden, hvis de ønsker det. De fleste marsvin vil også sætte pris på en god hængekøje! Disse kan fx sidde fast i burets sider, eller en træramme, som det ses her. Vi anbefaler keramikskåle til foder og vand, da de ikke vælter så let og marsvin ikke altid får drukket tilstrækkeligt vand igennem drikkeflasker. I forhold til underlag til buret er der mange forskellige holdninger. Savsmuld støver, hvilket kan irritere marsvinenes lunger, hvorfor dette ikke anbefales. Træpiller kan være hårde for deres fødder og avispapir kan potentielt være farligt, hvis de æder det. Derfor anbefales hempstrøelse, eller en form for sugende stofunderlag (fleece, vattæppe, hvalpetræningsunderlag, stofbleer, viskestykker...) evt. ovenpå bademåtter eller vådliggerlagen, som skiftes og vaskes hyppigt. Der findes også underlag lavet særligt til marsvinebure, som fx kan købes her.

7) Hvad skal marsvinene have af foder?

Marsvin kan blive syge og potentielt få skørbug, hvis ikke de får nok C-vitamin igennem deres foder, da de ikke er i stand til at danne det selv. C-vitamin dråber som tilsættes vand frarådes dog generelt, da vitaminet i vandet nedbrydes meget hurtigt og bliver uvirksomt. 

I stedet anbefales tørfoder af god kvalitet, som indeholder de vitaminer og mineraler et marsvin skal bruges. Det bedste er ensartede foderpiller (fx Burgess Excel, Science Selective, eller Mr. Johnson's), da marsvin ellers har tendens til at selektere og kun spise det fede og søde i foderblandingen. Marsvin skal desuden altid have adgang til hø ad libitum. 

Hø er vigtigt for deres fordøjelse og tænder. Hø skal være grønligt, velduftende og ikke støve eller knække nemt - så ved man det er frisk og af god kvalitet. Derudover kan man fodre med forskellige urter, ukrudt og grøntsager. Se evt. en liste over frugt og grønt, som anbefales eller frarådes til marsvin her.

8) Hvilke race skal du vælge?

Der findes mange forskellige racer af marsvin, som kan se vidt forskellige ud. De kan have kort pels, lang pels, ruhåret eller glat pels, hvirvler og krøller og alle mulige farver. Nogle racer kræver derfor også mere pleje end andre, bl.a. for at undgå de får filterknuder i pelsen, hud- og øreinfektioner m.m. Marsvin som ikke er renracede kaldes for "kæledyrsmarsvin", ligesom man med katte siger "huskatte" og hunde siger "gadekryds". Læs evt. mere om de forskellige racer her.

9) Skal du have hun- eller hanmarsvin? Og skal det være unger eller voksne?

Hunmarsvin kan næsten altid sættes sammen uden større problemer. Der kan lige være en periode i starten hvor de skal finde deres rangorden, men det giver sjældent anledning til alvorlige konflikter. 

To voksne hanmarsvin kan dog komme op at slås, særligt hvis de sættes i en flok med andre hunner. En hanunge og en voksen han kan dog typisk godt gå sammen uden at være kastrerede, så længe der ikke er andre hunner. Vi anbefaler dog en kastreret han, sammen med en eller flere hunner, da dette ofte giver den bedste flokdynamik. Læs evt. mere om hvilke sammensætninger af køn der anbefales og frarådes her. Marsvineunger kan være lidt mere forsigtige og hurtige i deres bevægeler. Har man mindre børn, kan voksne og mere rolige marsvin derfor være at foretrække. Til gengæld kan man være med til at præge en unge, så der er fordele og ulemper ved begge dele.

10) Hvor skal du købe dine marsvin?

Vi anbefaler som udgangspunkt at købe marsvin hos et dyreinternat, eller en god opdrætter, så du er sikker på at få et sundt og rask dyr og i sidstnævnte tilfælde, også kan få et indblik i hvor dyrene kommer fra og hvordan de er blevet behandlet. Ønsker man at købe gennem en avler, foreslår vi at købe hos en der er registreret i Dansk Marsvine Klub eller Dansk Marsvine Forening.

Dette siger vores kunder

Se hvad andre siger om os:

"I trygge hænder"

Fantastisk klinik med god og kompetent service - de bringer det det professionelle med det personlige ind i behandlingerne og man føler sig i gode trygge hænder

Cecilie Clante

"Super behandling"

Super kompetent behandling af min hund med Water/Swimmer's Tail. Hund fik både kiropraktik og akupunktur og havde det markant bedre allerede umiddelbart efter.

Sølvi Degnegaard

"Kan varmt anbefales..."

Omhyggelige, imødekommende, dygtige og ikke mindst virkelige gode til at håndtere dyrene så de føler sig trygge. Jeg kan varmt anbefalede klinikken.

Erica Magnusson

Se flere anmeldelser på Facebook​

Følg os på de sociale medier og hold dig opdateret

Vi deler løbende opslag på Facebook og Instagram med aktuel information, samt deler små øjeblikke fra vores hverdag​​

Ønsker du at kontakte os?

Trørød Dyreklinik

Trørødvej 58, ​2950 Vedbæk

Klik her for rutevejledning

CVR: 35031510

Kontaktoplysninger

Telefon: 38 41 40 40

E-mail: info@troroddyreklinik.dk


​Vi bestræber os på at svare mails indenfor 1-2 hverdage. Vi anbefaler dog kontakt via telefon for bookinger, eller ved spørgsmål af mere akut karakter

Åbningstider

Mandag - fredag: 08.00 - 17.00

Lørdag og søndag: lukket

Helligdage: lukket