Sundhedseftersyn
Vi anbefaler at din kat får et sundhedseftersyn en gang årligt. Vi udsender en indkaldelse så du selv slipper for at huske på hvornår det er tid næste gang.
Vi anbefaler at foretage det årlige sundhedseftersyn. for både at forebygge sygdomme og for at få en chance til at opdage eventuelle sygdomme tidligt i forløbet . Hvis vi opdager en sygdom tidligt i dens forløb har vi den bedste chance for at give den optimale behandling og sikre katten et langt og godt liv.
Ved et sundhedseftersyn vil vi gennemgå kattens sundhedstilstand, ved at undersøge dets organsystemer ved en grundig klinisk undersøgelse.
Det årlige sundhedseftersyn er også din chance for at spørge ind til ting du er i tvivl om vedrørende din kats trivsel. Måske der er nogle ændringer i dens adfærd eller sundhedstilstand du gerne lige vil tjekke op på? Vi indgår gerne i dialog om kattens sundhedstilstand, ernæring etc. Og vejleder om hvordan du bedst sikrer din kats fortsatte trivsel.
Ved sundhedseftersynet vil vi også foretage de nødvendige vaccinationer så din kat er bedst muligt beskyttet mod smitsomme sygdomme.
Hvorfor skal katten vaccineres?
Der findes flere smitsomme og livstruende sygdomme hos kat. En del af disse kan vi beskytte dem mod ved at vaccinere dem.
Vaccinationer
Vi anbefaler at alle killinger basisvaccineres. Dette foregår ved 2 vacciner med 4 ugers mellemrum, typisk når hvalpen eller killingen er henholdsvis 8 og 12 uger gammel. De fleste killinger er basisvaccinerede inden de forlader deres mor. Men tjek altid med opdrætter og få killingens vaccinations og sundhedsbog med når den skal ud i sit nye hjem.
Basis vaccinen til katte indeholder tre elementer; kattesyge, herpesvirus og calicivirus. Herudover kan det være relevant at vaccinere katten mod Clamydia og katteleukemi. Hvis i skal have katten med til udlandet kræver en del lande at den er vaccineret mod rabies.
Basis vaccinen mod kattesyge, herpes og calicivirus dækker i 3 år, det samme gør vaccinen mod rabies, mens vaccinen mod katteleukemi dækker 1 år
Kattesyge
Kattesyge forårsages af en virus og sygdommen har for det meste en dødelig udgang. Der er en stor smitterisiko katte imellem og killinger kan smittes allerede i fosterstadiet. Symptomerne på sygdommen er feber og voldosm dehydrering. Efter vaccination er katten beskyttet mod sygdommen.
Herpesvirus
Herpesvirus er et af de vira der giver det der populært kaldes katteinfluenza. Der ses symptomer fra de øvre luftveje og eventuelt hornhindesår (sår i øjet). Vaccination vil beskytte katten for udbrud af sygdommen, men ligesom med herpes hos mennesker kan man ikke forhindre at katten er rask smittebærer og udskiller af herpesvirus.
Calicivirus
Betegnes ligesom herpes populært katteinfluenza og er en sygdom der giver symptomer fra de øvre luftveje, og så i mundhulen. Vaccination vil beskytte katten for udbrud af sygdommen, men kan man ikke forhindre at katten er rask smittebærer og udskiller af calicivirus.
Katteleukæmi
Der findes ingen effektiv behandling for katteleukæmi. Derfor anbefaler vi at man vaccinerer sin kat mod denne sygdom hvis den har kontakt med andre katte. Katteleukæmi er en livstruende sygdom, der forårsages af en virus der ødelægger kattens blodceller. Derfor har katte med leukæmi blodmangel og nedsat immunforsvar. Sygdommen smitter ved direkte kontakt mellem katte, og de mest udsatte er helt unge dyr. Vaccinen beskytter mod infektion, men hvis katten er blevet inficeret inden første vaccine gives hjælper vaccinationen ikke.
Rabies
Rabies er en dødelig virusinfektion der angriber nervesystemet. Alle dyr kan smittes, men i Danmark findes rabies kun hos flagermus. Derfor indgår rabiesvaccinen ikke i basisvaccineringen her i landet. Sygdommen angiber nervesystemet og medfører en række symptomer der ender med dyrets død. Ved rejse til udlandet kan rabiesvaccine være påkrævet. Spørg os på klinikken eller tjek på fødevarestyrelsens hjemmeside.